"Η ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ ΥΠΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ"

κοραης.jpg
Δημοσιεύτηκε : 10/04/2018

Η  παρουσίαση του βιβλίου "Terdjuman Effendi (Etienne A. Vlasto): Η νήσος Χίος υπό οθωμανική κυριαρχία, ανέκδοτο στα ελληνικά κείμενο για το διοικητικό σύστημα της Χίου επί Τουρκοκρατίας και τη Σφαγή του 1822 σε μετάφραση Γ.Μουρατίδη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11/4/2018 και ώρα 19:00 στην αίθουσα του αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης.

Το βιβλίο «Η νήσος Χίος υπό οθωμανική κυριαρχία: ανέκδοτο στα ελληνικά κείμενο για το διοικητικό σύστημα της Χίου επί Τουρκοκρατίας και τη Σφαγή του 1822» είναι ερευνητικό και μεταφραστικό πόνημα που φέρνει στο φως λεπτομέρειες για τη ζωή και το έργο του λησμονημένου συγγραφέα της χιακήςΔιασποράς Etienne A. Vlasto, ο οποίος χρησιμοποίησε άπαξ το φιλολογικό  ψευδώνυμο Terdjuman Effendi το έτος 1899.

Στην Εισαγωγή του, ο μεταφραστής Γ. Χ. Μουρατίδης ιχνηλατεί την πορεία του Τερτζουμάν Εφέντη στις ελληνικές παροικίες του 19ου αιώνα, καταθέτοντας ταυτόχρονα και περιγράμματα της Ιστορίας των ιδεών που εντοπίζονται στο συνολικό έργο του Etienne A. Vlasto. (βλ. “Ανευρεθέντα” στη Βιβλιογραφία).

Μετά την Εισαγωγή του Μεταφραστή, κύριο θέμα του βιβλίου είναι το μεταφρασμένο στα ελληνικά κεφάλαιο «Η νήσος Χίος υπό οθωμανική κυριαρχία» το οποίο αντλείται μέσα από το βιβλίο «Έλληνες και Τούρκοι» που ο Βλαστός υπογράφει με το φιλολογικό ψευδώνυμο Τερτζουμάν Εφέντη.

 

Το βιβλίο «Η νήσος Χίος υπό οθωμανική κυριαρχία: ανέκδοτο στα ελληνικά κείμενο για το διοικητικό σύστημα της Χίου επί Τουρκοκρατίας και τη Σφαγή του 1822» κυκλοφόρησε στα τέλη του 2017 με δαπάνες του

συγγραφέα και συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Διατίθεται σε όλα τα χιακά βιβλιοπωλεία και διαθέτει ομότιτλη σελίδα στο κοινωνικό μέσο δικτύωσης Facebook.