ΑΜΕΣΟ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ "ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ"

Δημοσιεύτηκε : 14/03/2018

Τον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά που έχουν μετατραπεί σε φυλακές ζητά και η διεθνής οργάνωση «Οι Γιατροί Xωρις Συνορα» που ξεκίνησε την δραστηριοποίηση της στη Χίο.

Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου ο Απόστολος Βεϊζης γιατρός και διευθυντής Προγραμματων της Οργάνωσης χαρακτήρισε τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποιήσης ως «μαύρες τρύπες» και  επέρριψε ευθύνες τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ελληνική Κυβέρνηση για την κατάσταση, διευκρινίζοντας ότι οι "Γιατροί Χωρίς Συνορα"   είχαν εξ’ αρχης εκφράσει την διαφωνία τους με την Συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας και για αυτο το λόγο από τον Ιούνιο του 2016 δεν λαμβάνουν πλέον πόρους από την Ε.Ε και τα Κράτη – μέλη της.

Ο κ. Βεϊζης μίλησε με στοιχεία για τις δραματικές επιπτώσεις του εγκλωβισμού στην ψυχική υγεία των ανθρώπων που κρατούνται κάτω από συνθήκες που κάθε άλλο από αξιοπρεπείς είναι καθώς και στην αύξηση της βίας που καταγράφεται στα Κέντρα, επισημαίνοντας ότι ο απεγκλωβισμός από τα νησιά είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης.

Στα προγράμματα τα οποία αναπτύσσονται και θα αναπτυχθούν στη Χίο αναφέρθηκε η συντονίστρια Νασια  Αλμπανίδη διευκρινίζοντας ότι η όλη δράση γίνεται έξω από το Κέντρο της ΒΙΑΛ με τις κινητές μονάδες που διαθέτει η οργάνωση ενώ ήδη υπάρχει στενή συνεργασία με το Νοσοκομείο, αναγνωρίζοντας την σπουδαία δουλειά που γίνεται εκεί.

Μάλιστα τις ημέρες αυτές βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εμβολιασμού περίπου 300 παιδιών στο Κέντρο της ΒΙΑΛ κατά της Ιλαράς.

Τέλος επισημάνθηκε η διάθεση συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς αλλα και την τοπική κοινωνία με τους εκπροσώπους της οργάνωσης να επισημαίνουν ότι «δεν ήρθαμε στη Χίο για να υποκαταστήσουμε κανέναν».