ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ

Δημοσιεύτηκε : 08/03/2018

Την διενέργεια μετρήσεων απο την αρμόδια επιτροπή προκειμένου να διαπιστωθούν τα όρια της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε ευαίσυητες περιοχές, όπως περιοχές κοντά σε σχολεία, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου.

Το θέμα με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, την ασυδοσία που επικρατεί και τις  άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο Μ.Σκούφαλος απο τη Λαϊκή Συσπείρωση ενω η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας την οποία έκανε ο κ. Δεληγιάννης δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία ήρθε να εντείνει την ανησυχία αυτη.

Σύμφωνα με τον κ. Δεληγιάννη τα τελευταία χρόνια η νομοθεσία επιτρέπει με μια απλή αίτηση  την τοποθέτηση κεραιών χαμηλης ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα μια σειρά απο ΄τέτοιες κεραίες να έχουν μπεί κυρίως στο κέντρο της Πόλης. Αναφορικά με τις μετρήσεις ο ίδιος είπε οτι στις αδειοδοτημένες κεραίες ανα δυο χρόνια πραγματοποιούνται δεθματοληπτικοί έλεγχοι ενω ύπάρχουν 4 σταθμοί που έχει τοποθετήσει η αρμόδια αρχή σε σημεία σχεδόν αδιάφορα όπως το Δημαρχείο Βολισσού και στο Πυργί.

Κατα την εισήγηση του θέματος ο Μ.Σκούφαλος αναφέρθηκε ενδεικτικάστην κατάσταση που επικρατεί γυρω απο το 11ο Δημοτικό, όπου είναι και Διευθυντής, τονίζοντας οτι υπάρχουν κεραίες σε απόσταση μικρότερη των 300μ που είναι το όριο ασφαλείας. Επιπλέον ανέφερε οτι ο ίδιος έχει ζητήσει ελέγχους στην συγκεκριμένη περιοχή που περιβάλλει το σχολείο ενω ανέφερε οτι έχει έρθει σε επικοινωνία με τον καθηγητη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κάππα Κώστα ο οποίος δήλωσε οτι προτίθεται να βοηθήσει αν του ζητηθεί απο το Δήμο. " Η νομοθεσία που υπάρχει είναι υπερ των εταιρειών και οχι της υγείας των ανθρώπων" είπε προτείνοντας μια σειρά απο μέτρα.

Εν τέλει το σώμα αποφάσισε να κάνει δεκτή τη  εισήγηση της υπηρεσίας η οποία προβλέπει να ζητηθούν άμεσα έλεγχοι απο την αρμόδια επιτροπή σε συγκεκριμένα - ευαίσθητα σημεία που θα υποδειχτούν όπως γυρω απο σχολεία. Παράλληλα συμφωνήθηκε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Κάππα αλλα και η αγορά ενός μηχανήματος κόστους περίπου 30.000€ για τη διενέργεια μετρήσεων απο προσωπικό του Δήμου.