"Η ΦΟΡΟΑΦΑΙΜΑΞΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ"

Δημοσιεύτηκε : 14/11/2017

Η επιμονή της κυβέρνησης στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα 32 νησιά που έχει απομείνει, δικαίως επισύρει την αγωνία και φουντώνει την αγανάκτηση της κοινωνίας του νησιού μας.

Η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ, με αίσθημα ευθύνης, δηλώνει προς το Χιώτικο λαό τα εξής:

 1. Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου κατακτήθηκε με αγώνες, με στόχο να αντισταθμιστεί το αυξημένο μεταφορικό κόστος, έτσι ώστε να μην υπάρχει απομόνωση των νησιών λόγω της μεγάλης ακρίβειας. Σήμερα αυτός ο λόγος όχι μόνο εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά η βαρύτητά του είναι ακόμα μεγαλύτερη λόγω της συνεχούς αύξησης του μεταφορικού κόστους. Κάθε αποστασιοποίηση από το λόγο αυτόν, σαν βάση του αγώνα για την παραμονή του εκπτωτικού ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου αδυνατίζει τον αγώνα, θέτει σε αμφιβολία την αναγκαιότητα ύπαρξης του εκπτωτικού ΦΠΑ στο διηνεκές.
 2. Η παραμονής του εκπτωτικού ΦΠΑ, δεν αφορά μονάχα έκτακτες ανάγκες (σεισμοί - Μεταναστευτικό). Η λογική αυτή, σπρώχνει  -πέρα από προθέσεις- στη στην έκτακτη ύπαρξης αυτού του μέτρου ανοίγοντας δρόμο τελικά, για την κάποια στιγμή- απάλειψή του.
 3. Η ανάπτυξη αγώνων, με βασικό όπλο τη μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών για τη μικρή οικονομική απόδοση του μέτρου στα έσοδα της κυβέρνησης, ξεστρατίζει από το στόχο της μόνιμης εφαρμογής του μέτρου λόγω μεταφορικού κόστους. Δηλαδή, αν η απόδοσή του στα έσοδα ήταν σύμφωνη με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, δεν θα υπήρχε θέμα; Ή με το σύνολο της φορολογικής επιβάρυνσης που δέχονται σήμερα οι κάτοικοι του νησιού μας και όλης της Ελλάδας (χαράτσια κάθε είδους, ΕΝΦΙΑ κ.λ.π.), επειδή αποδίδουν αυτά που αποδίδουν στα έσοδα, δεν υπάρχει θέμα;
 4. Η επιμονή ορισμένων φορέων του νησιού μας να αποσυνδέσουν το αίτημα για την παραμονή του νησιωτικού ΦΠΑ από το σύνολο της φοροληστείας που δέχονται σήμερα οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι στο νησί μας αποδυναμώνει τη ραχοκοκαλιά του αγώνα για τη διατήρηση της μείωσής του.

Η συνολική φοροαφαίμαξη γονατίζει και σήμερα πάρα πολλούς συμπατριώτες μας, παρά την ύπαρξη του εκπτωτικού ΦΠΑ. Η σύνδεση κάθε νέου μέτρου που επιβαρύνει φορολογικά τους κατοίκους, όπως επιχειρήσεων με την αναίρεση του εκπτωτικού ΦΠΑ, με το σύνολο των μέτρων που συντελούν στη φοροαφαίμαξή τους είναι επιβεβλημένη για την επιτυχή έκβαση κάθε τέτοιου αγώνα.

Καλούμε όλους τους φορείς να υιοθετήσουν το πλαίσιο πάλης:

 • Ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα 32 νησιά που έχει απομείνει και τη διεύρυνσή του για όλα τα νησιά του Αιγαίου.
 • Υπέρ της κατάργησης του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
 • Υπέρ της ύπαρξης αφορολόγητου ατομικού ορίου για όλους στα 20.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Υπέρ της αφαίρεσης από τη φορολόγηση των δαπανών Υγείας, θέρμανσης, νερού, τηλεφώνου.
 • Υπέρ της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
 • Υπέρ της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες.
 • Υπέρ της φορολόγησης με 45% των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου.

Στηρίζουμε το συλλαλητήριο για τη φοροληστεία και την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ που διοργανώνουν την Τρίτη 14/11 Σωματεία και φορείς στις 6:30 στην είσοδο Απλωταριάς.