ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΑΛ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΥΡΩΝ ΤΗΣ ΠΑΓΧΙΑΚΗΣ

Δημοσιεύτηκε : 09/11/2017

Με τους τόνους να ανεβαίνουν αρκετές φορές πραγματοποιήθηκε μια ακόμα συζήτηση για το προσφυγικο/μεταναστευτικό στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Χίου με αφορμή το θέμα για τις νομικές ενέργειες του Δήμου κατά του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την ΒΙΑΛ.

Μέλη της Παγχιακής επιτροπής αγώνα ζήτησαν για μια ακόμα φορά τη σύγκλιση θεματικής συνεδρίασης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό κατηγορώντας την δημοτική αρχή για καθυστερήσεις, με τον κ. Καλέργη να επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα νομικά μέτρα που προτείνει η υπηρεσία του Δήμου δεν θα επιφέρουν άμεσα αποτελέσματα. «Τα συγκεκριμένα μέτρα οδηγούν σε βέβαιη λειτουργία της ΒΙΑΛ μέχρι το 2020» ειπε χαρακτηριστικά.

Επίθεση κατά του Δημάρχου με αφορμή την παρουσία και τα λεγόμενα του στην διαρκή επιτροπή της Βουλής εξαπέλυσε και το μέλος της Παγχιακής Γ.Αγιωργούσης , λέγοντας ο Δήμαρχος παρουσιάζεται αμφιταλαντευόμενος, αποδεχόμενος την μοιρολατρική άποψη που θέλει τους λαθρεμπόρους να διαλέγουν τα 5 νησιά για αποβίβαση μεταναστών. Για μια ακόμα φορά ζήτησε τη σύγκλιση θεματικής συνεδρίασης «για να φωτιστούν όλες οι πτυχές» και «χαραχθεί πολιτική» ενώ επανέλαβε τις θέσεις της επιτροπής, ώστε να ακολουθηθεί το παράδειγμα του Έβρου όπου γίνεται μόνο καταγραφή όσων εισέρχονται στη Χώρα.

Σε έντονο ύφος ήταν και η απάντηση του Δημάρχου που τόνισε ότι η Χίος δεν είναι ανεξάρτητο κράτος για να έχει δικές της πολιτικές, «το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να καθορίσει τις εθνικές πολιτικές, ζούμε σε ένα κράτος κάτω από την Ελληνική σημαία» είπε ο Μ.Βουρνούς, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος είναι να κλείσει η ΒΙΑΛ.

 

ΠΥΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΕΙΣ

Την ανάγκη ανάληψης νομικών ενεργειών ώστε να μην επιτραπεί η επέκταση της ΒΙΑΛ που επιχειρείται από το Υπουργείο ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Π.Λαμπρινούδής, επισημαίνοντας ότι τα νησιά έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ζητούμενο είναι ο απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών τόνισε από την πλευρά της η επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας Ε.Φρεζούλη, τονίζοντας ότι αίτημα θα έπρεπε να είναι η κατάργηση της συμφωνίας και όχι η εφαρμογή της ιδίως στο κομμάτι των επιστροφών. Επιπλέον η κ.Φρεζούλη ζήτησε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Στις ευθύνες Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ για το προσφυγικό στάθηκε ο Μ.Σκούφαλος από τη Λαϊκή Συσπείρωση, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη εσκεμμένα καθυστερεί τις μετεγκαταστάσεις. «Αν δεν στραφούμε απέναντι σε αυτούς θα λέμε τα ίδια» είπε ο κ. Σκούφαλος, επιρρίπτοντας ευθύνες και στην κυβέρνηση για το γεγονός της μη καταβολής των αποζημιώσεων στους περιοίκους.

ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ 11ης Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Την πρόταση να διοργανωθεί μια μεγάλη κινητοποίηση αμέσως μετά την παρέλαση της 11ης Νοεμβρίου κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Καμπούρης, κάνοντας λόγο για μια ευκαιρία να «διαδηλώσουμε την αντίθεση στις πολιτικές που θίγουν τα νησιά μας». Αντίθετος με την συγκεκριμένη πρόταση στάθηκε ο Δήμαρχος Μ.Βουρνούς που απάντησε ότι είναι λάθος να συγχέουμε την επέτειο της ελευθερίας του νησιού με τα φλέγοντα προβλήματα του σήμερα.

Τελικά και μετά την δίωρη συζήτηση του θέματος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση για τις νομικές ενεργειες του Δήμου κατά του υπουργείου, με το εξώδικο που θα σταλεί και θα ζητά μέσα σε ένα μήνα την απόδοση του χώρου.

Να σημειωθεί ακόμα ότι ο Πρόεδρος του σώματος Γ.Γωργιάδης δέχτηκε το αίτημα για θεματική συνεδρίαση, καλώντας εκπροσώπους παρατάξεων και πολίτες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για να το χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής της συζήτησης.