ΤΑ "ΜΥΣΤΙΚΑ" ΤΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Α.ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ

BOYGIOYKLHS.JPG
Δημοσιεύτηκε : 06/11/2017

Μετά από πρόσκληση του Χορού Ψαλτών Χίου με την ευκαιρία συμπλήρωσης δύο ετών λειτουργίας του, ο Άρχων Μελωδός Αθανάσιος Βουγιουκλής μίλησε και έψαλε στο Αναγνωστήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χίου Κοραής.

 

Ο Αθανάσιος Βουγιουκλής γεννήθηκε το 1958 στην Ξάνθη όπου και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Σε ηλικία 17 ετών πήρε τα πρώτα του µαθήµατα στην Βυζαντινή µουσική από τον τότε πρωτοψάλτη ΞΑΝΘΗΣ και ικανότατο θεωρητικό της µουσικής

Παντελή Σαµακοβίδη, πλησίον του οποίου ησκήθη θεωρητικώς και πρακτικώς επί τριετίαν. Αργότερα ευρισκόµενος για σπουδές στην Θεσσαλονίκη, ευτύχισε να παρακολουθήσει από κοντά τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη κ. Χαρίλαο Ταλιαδώρο, το µεγαλοπρεπές, σεµνό και κατανυκτικό ύφος του οποίου τον συνεκίνησε και επηρέασε βαθύτατα και καταλυτικά όσον αφορά την µετέπειτα ιεροψαλτική του πορεία.

Συγχρόνως επηρεάσθηκε παίρνοντας στοιχεία και από τους άλλους δύο µεγάλους Άρχοντες πρωτοψάλτες Θρασύβουλο Στανίτσα και Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο, διαµορφώνοντας έτσι ολοκληρωµένα πλέον την ιεροψαλτική του φυσιογνωµία και προσωπικότητα.

 

Από το 1978 αρχίζει ουσιαστικά η ιεροψαλτική του καριέρα. Έχει ψάλλει µέχρι στιγµής ως πρωτοψάλτης στους εξής ναούς:

• 1978-1982 Ιερό Ναό Αγίου ∆ηµητρίου Κιµµερίων Ξάνθης

• 1983-1984 Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Άµφισσας

• 1985-1995 Ιερό Ναό Παµµεγίστων Ταξιαρχών Περιστερίου

(Μάσχα) και από τον Μάρτιο του 1995 µέχρι και τον Αύγουστο του 2001 πρωτοψάλτης του  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΕΡΟΥ Ι∆ΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝΟΥ.

Από το 2001 µέχρι και  σήµερα ψάλλει στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Καστοριάς.