ΔΙΧΑΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δημοσιεύτηκε : 11/10/2017

Ένα πολύ ενδιαφέρον δημοτικό συμβούλιο όσον αφορά τις προοπτικές για τη συνέχεια ύπαρξης ή όχι ενός ενιαίου Δήμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν και εξέφρασαν τις απόψεις τους παλιοί Δήμαρχοι όπως και πρόεδροι τοπικών συμβουλίων με στόχο να υπάρξει μια πρώτη εξέταση το ζητήματος.

ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΕΝΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ

Ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς, αφού σχολίασε πως πάντα ο άνθρωπος θεωρεί το παρελθόν πολύ καλύτερο ξεχνώντας τα προβλήματα του χθες, ανέφερε πως θα μπορούσαν να υπάρχουν 3, 4, 5 ή 8 Δήμαρχοι με 3, 4, 5 ή 8 αποκεντρωμένες υπηρεσίες καθημερινότητας όμως οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει ένας άλλος βαθμός αυτοδιοίκησης για ολόκληρο το Νομό για να λάβει αποφάσεις και να δώσει κατευθύνσεις και αν δεν είναι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει αυτό το όργανο να βρεθεί.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΠΩΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με τον Πολύδωρο Λαμπρινούδη, τον Δήμαρχο που ανέλαβε το έργο να φέρει εις πέρας την συνένωση των 8 Δήμων σε έναν ενιαίο Δήμο Χίου, οποιαδήποτε διοικητική μεταρρύθμιση για να πετύχει πρέπει να συνοδεύεται με τους κατάλληλους πόρους.

«Η συνένωση επετεύχθη γιατί υπήρχαν χρηματοδοτήσεις. Σήμερα η διοικητική μεταρρύθμιση βρίσκεται εν μέσω οικονομικής κρίσης. Δεν μπορούμε να πούμε πως ο Καλλικράτης απέτυχε αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες οικονομικές συνθήκες. Δεν υπάρχει ένα έργο στα 60 χωριά από την ισχνή ΣΑΤΑ, η Αμανή παίρνει 12 χιλιάδες για την αγροτική οδοποιία» ανέφερε.

 

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ

Κατά του κερματισμού εκφράστηκαν οι Βαρκάρης, Παντελάρας, Παπαλιός,

Γιώργος Βαρκάρης: «Τυχόν οπισθοδρόμηση θα είναι πάρα πολύ βλαπτική για τις σημερινές συνθήκες. Να μην ξαναγυρίσουμε στον κομματισμό, στις προσωπικές επιδιώξεις παρά με το γενικότερο συμφέρον της αυτοδιοίκησης που είναι πλέον πυλώνας της δημοκρατίας και πρέπει να προχωρήσει μπροστά.»

Πέτρος Παντελάρας: «Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο ο ενιαίος Δήμος να σταθεί στα πόδια του και να συνεχίσει. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε με τις όποιες ενέργειες, με δύσκολες απαιτήσεις να στηρίξουμε το Δήμο  και να μην επέλθει διάσπαση.».

Δημήτρης Παπαλιός: «Ο Καλλικράτης παίρνει τα ρέστα. Μπορεί κανείς να μην είναι ικανοποιημένος με τον Καλλικράτη αλλά υπάρχουν θετικά. Σκεφτείτε ότι με διαφορετικούς Δήμους ένα τμήμα μπορεί να λέει πως φέρνω πιο πολλούς τουρίστες από την Αμανή για παράδειγμα οπότε γιατί να μην χρηματοδοτούμε περισσότερο. Δεν πρέπει να τροφοδοτηθεί το διαίρει και βασίλευε».

 

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ

Υπέρ του κατακερματισμού εκφράστηκαν οι Μαρινάκης, Μεννής, Σκουλούδης, Μαλαφής

Νίκος Μαρινάκης: «Θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική μια διοίκηση τοπική τουλάχιστον σε κάποιους από τους πρώην Δήμους για να υπάρχει πιο μεγάλη αποτελεσματικότητα και ο δημότης να είναι κοντά στη διοίκηση. Η διάσπαση θα ήταν πολύ καλύτερη από την παρούσα κατάσταση γιατί θα εξυπηρετούσε τις απόψεις των ανθρώπων της επαρχίας.»

Μάρκος Μεννής: «Πιστεύω πως ο Καλλικράτης επειδή ήταν βαθιά πολιτικό θέμα. Μια μελέτη έλεγε πως ειδικά για τη Χίο έπρεπε να γίνουν 3 δήμοι. Ο λόγος που είχε παρθεί η απόφαση ήταν πως είχαμε την εμπειρία του Καποδίστρια που είχε απομακρύνει τον δημότη από τη δημοτική αρχή. Ένα τοπικό συμβούλιο δεν μπορεί να κάνει ένα δρομάκι. Οι τρεις δήμοι είναι η σωτηρία για το νησί.»

Διαμαντής Σκουλούδης: «Η μέχρι τώρα πορεία του Καλλικράτη δεν έδειξε κάτι θετικό. Η περιφέρεια μαραζώνει, τα μηνύματα του κόσμου δεν φτάνουν στο κέντρο. Θα πρέπει να γίνουν 3 Δήμοι».

Γιάννης Μαλαφής: «Η εγγύτητα είναι το Α και το Ω. Δήμος σημαίνει εγγύτητα που σημαίνει δημοκρατία. Είδατε περισσότερη εγγύτητα, περισσότερη δημοκρατία; Μέσα σε μια νύχτα ο κ.Ραγκούσης αποφάσισε νησί και Δήμος».

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μελιτζάνης δεν έλαβε κάποια από τις δυο θέσεις λέγοντας: «Για να μπορούσα να τοποθετηθώ θα ήθελα να δω αν οι τομές θα μπορούσαν να λύσουν τα σημερινά προβλήματα. Σίγουρα δεν είμαι της άποψης πως η αδυναμία ενός μεγάλου Δήμου που έχει λύσει τα οργανωτικά του θέματα δεν μπορεί να δώσει λύση στα καθημερινά προβλήματα της περιφέρειας διότι ο δημότης της πόλης έχει απολαύσει όλα τα καλά του Καλλικρατικού συστήματος.»

 

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΒΙΑΣΥΝΗ

Ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Χίου, Φραγκίσκος Σέργης ανέφερε: «Να τεθούν τα ζητήματα σε διαβούλευση, δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη. Πρέπει να δούμε ποια στοιχεία δεν πρόσφεραν στο παρελθόν στο Δήμο Χίου και έγινε ο Καλλικράτης. Είναι ένα νομοσχέδιο υπό συζήτηση που δεν έχει κατατεθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναθέσει περισσότερο το θέμα σε εσάς. Πιστεύω πως θα γίνει διάσπαση αλλά δεν πρέπει να προβείτε σε βιαστικές κινήσεις».

 

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

Στο ίδιο μήκος κύματος υπέρ του κατακερματισμού του ενιαίου Δήμου εκφράστηκαν στο σύνολό τους οι πρόεδροι των χωριών που πήραν το λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Επρόκειτο για τους Ν.Βασιλάκη, Πρόεδρος  Καρδαμύλων, Δ.Κρητικός, Πρόεδρος Καρυών, Α.Ρηγάκης, Πρόεδρος Πατρικών.