"ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ" ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΕΝΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δημοσιεύτηκε : 13/09/2017

Φαίνεται ότι μόνο η πολιτική βούληση δεν αρκεί στην περίπτωση της επαναλειτουργίας της ΕΝΑ, της αναπτυξιακής εταιρείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Αυτό έγινε εμφανές κατά την σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, που συγκλήθηκε μετά την άρνηση της επιτρόπου του ελεγκτικού συμβουλίου να εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που είχε συμφωνηθεί και εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο.

Ο πρόεδρος Γ.Μανάρας πρότεινε μέχρι να διευθετηθούν οι γραφειοκρατικές εκκρεμότητες οι δυο υπάλληλοι της ΕΝΑ, που επαναπροσλήφθηκαν τον Ιούνιο, να τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Η συγκεκριμένη πρόταση συνάντησε την σφοδρή αντίδραση του Διευθυντή της ΕΝΑ Π.Βελιανιτη, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει από τους δυο εργαζόμενους, με γνώμονα την διάσωση της εταιρείας επέρριψε ευθύνες στην Περιφέρεια, υποστηρίζοντας ότι στην πράξη δεν δίνει «δουλεία» στην εταιρεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της εργαζομένης της ΕΝΑ Σ.Τσιμπή, η οποία ζήτησε από το συμβούλιο ξεκάθαρες λύσεις. «Αν δεν υπάρχει αντικείμενο για την εταιρεία καλύτερα να κλείσει τώρα πριν δημιουργηθούν νέα χρέη» είπε χαρακτηριστικά η κ. Τσιμπή, επισημαίνοντας ότι από το 2013 οι δυο υπάλληλοι της ΕΝΑ βρίσκονταν σε άδεια άνευ αποδοχών και επέστρεψαν τον Ιούνιο του 2017 με την υπόσχεση ότι η εταιρεία θα αναγεννηθεί.

Πέρα από τις τοποθετήσεις των δυο υπαλλήλων και το μέλος του Δ.Σ, ο Δήμαρχος Ψαρών Κ. Βρατσάνος δήλωσε ότι 8 μήνες γίνονται συζητήσεις για την ΕΝΑ χωρίς να λαμβάνονται  αποφάσεις ενώ ο ίδιος καυτηρίασε και την απόφαση για την επαναπροσληψη των δυο υπαλλήλων,  τη στιγμή που δεν υπήρχαν έσοδα για την εταιρεία.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η τοποθέτηση του Γιάννη Ξενάκη, που ανέτρεψε πλήρως την εισήγηση του προέδρου της ΕΝΑ Γ.Μανάρα, αρχικά είχε εισηγηθεί να προχωρήσει εκ νέου η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την Περιφέρεια να βάζει 400.000€.

Ωστόσο ο κ. Ξενάκης ζήτησε να μην λυφθεί καμιά απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, εφόσον η πολιτική βούληση της περιφέρειας για την διάσωση της εταιρείας δεν γίνει πράξη με την ανάθεση μελετών. Μάλιστα ο κ.Ξενάκης ζήτησε να παραστεί η ίδια η περιφερειάρχης Χ.Καλογήρου σε επόμενη συνεδρίαση, προκειμένου να λυφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος Γ.Μανάρας δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα συγκληθεί εκ νέου το Δ.Σ της ΕΝΑ, παρουσία της κ. Καλογήρου, ώστε να δοθεί λύση στο θέμα.