ΕΚΤΟΣ ΒΙΑΛ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ, ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΠΡΟΚΕΚΑ

Δημοσιεύτηκε : 13/09/2017

Σειρά συναντήσεων αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού στη Χίο πραγματοποίησε αυτήν την εβδομάδα ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Από την συνάντηση που είχε σήμερα το  πρωι με τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γ.Μουζάλα προέκυψε ότι το επόμενο διάστημα η υπηρεσία ασύλου που βρίσκεται και λειτουργεί μέσα στο χώρο της ΒΙΑΛ θα μεταφερθεί σε άλλο κτήριο εκτός του hotspot προκειμένου να αξιοποιηθούν οι υποδομές της ΒΙΑΛ για την φιλοξενία όλων των προσφύγων και των μεταναστών, με δεδομένη και την βούληση του υπουργείου για το κλείσιμο της Σούδας.

Παράλληλα επισημάνθηκε για μια ακόμα φορά η ανάγκη για την δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στη Χίο, με το υπουργείο να επιμένει στην δημιουργία της συγκεκριμένης δομής στο νησί χωρίς όμως να υπάρχει κάποια ενημέρωση για το αν προχωρά ο σχεδιασμός για το 18.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Την Δευτέρα συναντήθηκε με τον Αστυνομικό Διευθυντή Χίου κ. Αθ. Μπασιούκα, ενώ χθες Τρίτη πραγματοποίησε από κοινού με τον συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Χίου Φραγκίσκο Σέργη επίσκεψη στη ΒΙΑΛ, όπου ενημερώθηκαν από τον διοικητή της δομής και τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ασύλου για την κατάσταση στο Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης και την πορεία της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Σήμερα το πρωί πραγματοποίησε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα στο γραφείο του. Ως προς το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, επιβεβαιώθηκε από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας: πρώτον, η συνέχιση και ολοκλήρωση της οργανωμένης προσπάθειας να κλείσει η δομή της Σούδας· δεύτερον, η σύντομη μετακόμιση της Υπηρεσίας Ασύλου εκτός της ΒΙΑΛ, γεγονός που θα επιτρέψει την καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών της. Τέλος, επισημάνθηκε για άλλη μία φορά από τον Υπουργό η ανάγκη δημιουργίας προαναχωρησιακού κέντρου στη Χίο, γεγονός που θα διευκολύνει σημαντικά τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών και την αποσυμφόρηση του νησιού.