ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ

Δημοσιεύτηκε : 06/11/2015

 

Μαραθώνια σύσκεψη για τα ζητήματα διαχείρισης των προσφυγικών ροών πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, οι δήμαρχοι Λέσβου, Σάμου, Κω, Λέρου και Χίου, καθώς και οι μητροπολίτες των παραπάνω νησιών όπως και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

«Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που ξεπερνά τις δυνάμεις μας και απαιτείται ένωση δυνάμεων με τον άνθρωπο στο επίκεντρο» είπε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

«Πρέπει να διεκδικήσουμε λύσεις, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο, γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ότι καμία τοπική κοινωνία δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα» συνέχισε.

Αναφερόμενος στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου στη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός είπε ότι ακριβώς επειδή το πρόβλημα έχει μια ανθρωπιστική διάσταση, «το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας Εκκλησία-Πολιτεία είναι ο μόνος δρόμος».

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η Πολιτεία αιφνιδιάστηκε από το πρόβλημα, το βάρος του οποίου αρχικά σήκωσαν οι τοπικές κοινωνίες.

«Για αυτό όμως είμαστε εδώ, για να δούμε πώς θα βρούμε λύσεις μαζί»

«ΩΡΑ ΓΙΑ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ»

Πρώτη εξήλθε από το Προεδρικό Μέγαρο η Περιφερειάρχης, Χριστιάνα Καλογήρου που δήλωσε:

«Η ένταση του προβλήματος μας έχει ξεπεράσει, δεν είναι στιγμή για ευχολόγια και καλές προθέσεις αλλά για συγκεκριμένες πράξεις και όπου χρειάζεται θεσμικές παρεμβάσεις. Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό ένα εθνικό πρόγραμμα στήριξης για τα νησιά και με ιδιαίτερη ικανοποίηση το έκανε αποδεχτό και θα εκπονηθεί με τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ειδικό πρόγραμμα στήριξης των νησιών που πλήττονται από το μεταναστευτικό.

Διότι, πέρα από την τεράστια ανθρωπιστική διάσταση του θέματος έχουμε το σοβαρότατο ζήτημα της επιβάρυνσης των νησιωτών σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Ζητήσαμε συγκεκριμένα έργα και όχι πλέον διαπιστώσεις.»

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ – ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΠΑ

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, Μανώλης Βουρνούς, μιλώντας στην κάμερα της Πατρίδας τόνισε:

«Κάναμε μια γενική καταγραφή των προβλημάτων. Ήταν χρήσιμο για να ακούσουμε τις απόψεις των πλευρών ενώ πρώτη φορά έγινε τέτοια συνάντηση.

Αναφέρθηκαν προβλήματα και ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού. Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα δρομολογηθούν οι συντονιστές. Ένας για κάθε νησί ο οποίος θα έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα να δίνει εντολές σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς διότι βλέπουμε κατασπατάληση πόρων που δεν υπάρχουν. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της πιέσεως.»

«Αναγκαίες είναι και οι υποδομές με πολλαπλές χρήσεις. Στόχος μας είναι το μεταναστευτικό να μη γίνει καθημερινότητα για μια 10ετία. Αυτή που πρέπει να δώσει λύσεις είναι η Ε.Ε. για το ζήτημα. Η λύση δεν βρίσκεται στις ελληνικές ακτές αλλά σε χώρες που αποτελούν πρώτες πύλες εισόδου, όπως η Τουρκία. Η νομοθετική επίλυση της αυτεπιστασίας, πάντως, θα έκανε τη δουλειά μας πιο εύκολη.»

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση και την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, υποστήριξε πως: «Χρηματοδότηση αναμένεται να υπάρξει όπως και ενέργειες για τη ΒΙΑΛ.

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε την ανάγκη για στήριξη των νησιών, ενώ δεσμεύτηκε να επιχειρήσει να πείσει τους εταίρους για καθήλωση του ζητήματος της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά από τον Ιούνιο του 2016».