«ΑΠΙΘΑΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ»

Δημοσιεύτηκε : 27/10/2015

Συνεχίζεται η κόντρα Γιακαλή-Καλογήρου με αφορμή την υπογραφή δανείου 2 εκ. ευρώ της Περιφέρειας από την Ευρωπαική Τράπεζα Ανάπτυξης.

Όπως υποστηρίζει ο Νάσος Γιακαλής, «πρόκειται για ένα έργο που θα μπορούσε να γίνει χωρίς δάνειο με πόρους από τον νέο ΕΣΠΑ σε συνεργασία με τοπικούς φορείς όπως ο Δήμος Λέσβου. Απίθανα πράγματα δηλαδή.»

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τις «άλλες πολιτικές δυνάμεις» λέγοντας πως με αυτές έκανε έκανε επαφές και συμμαχίες.

Η κα Περιφερειάρχης με την απάντησή της επιβεβαίωσε σε μεγάλο βαθμό αυτά για τα οποία αναφερθήκαμε στη δήλωσή μας.

Παρουσίασε μια σειρά από «επαφές» και «συναντήσεις» που κανένας δεν γνώρζε γιατί πολύ απλά τις έκανε στο παρασκήνιο χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση ή έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο συνεχίζει να υποβαθμίζει δημιουργώντας την εντύπωση ότι πρόκειται για κάτι περιττό στη λετουργία της Περιφέρειας.

Οι αγχώδεις αναφορές της περί διαφάνειας, είναι γνωστές πλέον στους Έλληνες πολίτες αφού στα χρόνια της κρίσης τις έχουν ακούσει πολλές φορές και από διάφορα πολιτικά πρόσωπα.

Η διαφάνεια όμως αποδεινύεται στην πράξη ότι δεν είναι μια αφρημένη έννοια. Εδώ έχουμε μια πολύ σκληρή πραγματικότητα, έχουμε μια έγκριση δανείου 2 εκατομμύρια ευρώ από μια τράπεζα χωρίς προηγουμένως να έχουν ακολουθηθεί οι νόμιμες θεσμικές διαδικασίες, έχουμε μία διαπραγματευτική που δεν έχει θεσμική νομιμότητα, έχουμε ένα δάνειο για να γίνει ένα έργο το οποίο δεν έχει ακόμη μελέτη.

Ένα έργο που θα μπορούσε να γίνει χωρίς δάνειο με πόρους από τον νέο ΕΣΠΑ σε συνεργασία με τοπικούς φορείς όπως ο Δήμος Λέσβου. Απίθανα πράγματα δηλαδή.

Και όλα αυτά για ένα έργο που αφορά πρόσφυγες, σε μια περίοδο που το μεταναστευτικό θέμα απαιτεί υπεύθυνη κεντρική πολιτική αντιμετώπιση και όχι αυθαίρετες μεμονομένες κινήσεις. Ένα θέμα που απαιτεί επιτέλους υπευθυνότητα.

Και επειδή αναφέραμε όλα αυτά, η κα Περιφερειάρχης μας λέει λαικιστές; Δηλαδή σύμφωνα με την άποψή της θα έπρεπε να αποκρύψουμε όλα όσα έκανε και να αφήσουμε να συνεχίσει απτόητη να κάνει ό,τι θέλει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό κάνοντας συμφωνίες με τράπεζες και να χρησιμοποιεί γι αυτό διάφορους συνεργάτες ή εταιρίες χωρίς το Περιφερειακό Συμβούλιο να γνωρίζει για τίποτα. Αλλά για αυτά θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

Τώρα σε ό,τι αφορά τις αναφορές της ότι τα επιχειρήματά μας τα χρησιμοποιούν «άλλες πολιτικές δυνάμεις», να θυμίσουμε στην κα Περιφερειάρχη ότι εκείνη προεκλογικά έκανε επαφές και συμμαχίες «αυτές τις πολιτικές δυνάμεις» και όχι εμείς που μια ζωή είμαστε απέναντι.

Τέλος, καλούμε για μια ακόμη φορά την Περιφερειάρχη να προσέλθει σε ένα κανονικό Περιφερειακό Συμβούλιο και να δώσει τις εξηγήσεις που οφείλει όχι μόνο σε εμάς αλλά κυρίως στο λαό της Περιφέρειας που την εξέλεξε. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα.