«ΛΕΦΤΑ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ Η Ε.Ε.»

Δημοσιεύτηκε : 27/10/2015

«Λεφτά θα δώσουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση όταν μας δώσει η Ε.Ε» ήταν η απάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής αναφορικά με την χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση και διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, στα πλαίσια σύσκεψης που έγινε στο  Δημαρχείο.

Εκεί ο κ.Μουζάλας παρουσίασε τον σχεδιασμό που υπάρχει κεντρικά όσον αφορά  τα σημεία ταυτοποίησης, δηλαδή hotspots, λέγοντας ότι θα πρόκειται για μόνιμες δομές, όπου μέσα σε 48 το μέγιστο 72 ώρες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φτάνουν στο νησί θα έχουν καταγραφεί και θα μπορούν να αναχωρήσουν για την ηπειρωτική Ελλάδα,  με την αρμοδιότητα του συντονισμού να την αναλαμβάνει υπάλληλος του Υπουργείου ή κάποιος μάνατζερ.

Ο κ.Μουζάλας φωτογράφησε την ΒΙΑΛ για την δημιουργία της συγκεκριμένης δομής, λέγοντας ότι είναι θετικό ότι υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας, ενώ όσον αφορά τη χρηματοδότηση του Δήμου για την αγορά της ΒΙΑΛ είπε ότι αυτό θα εξεταστεί σε συνάντηση που θα γίνει στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα ανάμεσα στο Δήμαρχο και τα στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας του υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ.Μουζάλας απέκλεισε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μόνιμη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά, λέγοντας  ότι ο σχεδιασμός προβλέπει την δημιουργία δυο τέτοιων κέντρων 10.000 θέσεων στη Νότια και Βόρεια Ελλάδα.

Τέλος ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του υπουργού στην συνεισφορά των εθελοντών για την διαχείριση της κρίσης, λέγοντας μάλιστα ότι δίπλα στο άγαλμα του Αφανή Ναύτη θα πρέπει να φτιαχτεί και ένα άγαλμα για τoν αφανή εθελοντή.