Βρίσκεστε εδώ:  Αρχικη arrow Ραδιοφωνο arrow NEEΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

NEEΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παρεμβάσεις αρχικού προϋπολογισμού 94 εκατ. ευρώ έως το 2015 στη ναυτική εκπαίδευση προκειμένου να αναβαθμιστεί η λειτουργία της, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρουσία και του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. 
Όπως είπε απόφαση του ΥΝΑ είναι σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς που είχαν προωθηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, να παραμείνουν ανοικτές όλες οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και να αυξηθεί από την επόμενη χρονιά ο αριθμός των εισακτέων.

Από το ποσό των 94 εκατ. ευρώ, 35 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από κονδύλια του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου τα 10 εκατ. να χρησιμοποιηθούν για την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού και τα 25 εκατομμύρια για την επιδότηση του πρώτου εκπαιδευτικού ταξιδιού των σπουδαστών των ΑΕΝ.

Παράλληλα το υπουργείο Ναυτιλίας θα προχωρήσει στην κατάθεση τροπολογίας, προκειμένου να λειτουργήσουν ιδιωτικές σχολές ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Όπως εξήγησε ο κ. Μουσουρούλης, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία αυτών των σχολών ΝΕΚΕ θα αλλάξει στην κατεύθυνση της εποπτείας τους από το υπουργείο Ναυτιλίας και της πιστοποίησης τόσο των ίδιων όσο των σπουδαστών τους από ένα ενιαίο σύστημα πιστοποίησης. Στη συνέχεια το ΥΝΑ θα προχωρήσει στην έκδοση των αναγκαίων κανονιστικών πράξεων, ώστε να είναι δυνατή η ισχύς των διπλωμάτων που παρέχουν και στην ελληνική ναυτιλία.

Σύμφωνα με τον υπουργό προτεραιότητα είναι με τις παρεμβάσεις στη ναυτική εκπαίδευση να επιτευχθεί η προσαρμογή της στα πρότυπα και τα επίπεδα εκπαίδευσης της διεθνούς σύμβασης STCW, η οποία θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί έως την 1η Ιουλίου 2013. Γι' αυτό τον λόγο έχει αρχίσει η αξιολόγηση θεσμών και φορέων της ναυτικής εκπαίδευσης καθώς και των προγραμμάτων σπουδών.

Γραφείο σταδιοδρομίας
Με τη δημιουργία ενός Γραφείου Σταδιοδρομίας μέσα στις δομές της νέας διεύθυνσης Ναυτικής Εκπαίδευσης, το ΥΝΑ θα επιχειρήσει να λύσει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες σπουδαστές των ΑΕΝ, προκειμένου να εξασφαλίσουν πλοίο τόσο για το πρώτο όσο και για το δεύτερο ναυτικό τους ταξίδι. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Μουσουρούλης, μόνο το γραφείο αυτό θα έχει την αρμοδιότητα να επικοινωνεί με τις ναυτιλιακές εταιρείες, προκειμένου με διαφάνεια να διασφαλίζεται η κίνηση των σπουδαστών των ΑΕΝ προς τα πλοία.
Aναδημοσιευση: Ημερησια